Partner serwisu
23 lutego 2016

Kopalnia na diecie

Kategoria: Kruszywa

Warto dbać o zdrowie, wprowadzając zdrową dietę i ruch. Takim działaniem uzyskamy szczupłą sylwetkę, sprawiając, że cały organizm funkcjonuje należycie. Podobnie jest z życiem przedsiębiorstwa, w którym dobra organizacja przekłada się na szereg korzyści. Skrojona na miarę „dieta” pozwala wyprodukować więcej surowca dobrej jakości, taniej i szybciej.

Kopalnia na diecie

Rok 2015: skalne górnictwo odkrywkowe od trzech lat żyje w nowej erze – erze po EURO 2012. Z chwilą ogłoszenia informacji o organizacji Mistrzostw Europy w piłce nożnej i uruchomieniu środków unijnych na budowy dróg i autostrad, w branży nastała euforia. Przed bramami kopalń w kolejkach ustawiają się samochody, a przedsiębiorcy robią wszystko, żeby sprostać zapotrzebowaniu rynku. Jak grzyby po deszczu powstają małe kopalnie. Dealerzy sprzętu i maszyn nie nadążają z realizacją zamówień. Wydajności i moce przerobowe rosły tak, że w 2011 roku branża kruszyw osiągnęła zdolności produkcyjne na poziomie 320 mln Mg kruszyw. Po roku 2012 wszyscy liczyli zyski, a jednocześnie branża stanęła w obliczu nadprodukcji. Dla przedsiębiorców zaczęły się trudne czasy, w których warto wprowadzać rozwiązania pozwalające dostosować się do nowej rzeczywistości. 

 
Stracić straty, czyli dobrać dobrą dietę

Jednym z rozwiązań służących poprawie produktywności i efektywności jest Lean Manufacturing (LM), narzędzie pozwalające na optymalizację pracy na każdym jej etapie oraz ograniczenie marnotrawstwa. W dosłownym tłumaczeniu Lean Manufacturing oznacza „szczupłą produkcję”. Określenie „szczupły” zazwyczaj używane jest w stosunku do ludzi. Osoby szczupłe są zdrowsze, postrzegane są jako sprawne i cieszące się dobrą kondycją, rzadziej chorują. Jednak sprawności to m.in.: jakość, dostępność, terminowość, cena.
• Ciągły przepływ materiałów – (dostawa, składowanie, manipulacja, transport, kontrola, dostawa) pozwala na podniesienie wydajności, skrócenie czasu produkcji.
• System ssący – produkcja podyktowana popytem, zgodnie z zamówieniem klienta w danej ilości i na czas. Pozwala na ograniczenie, a czasem na wyeliminowanie nadprodukcji, zapasów i procesów z tym związanych. • Ciągłe doskonalenie – stały monitoring procesów, identyfikowanie problemów, wprowadzanie udoskonaleń, ciągły rozwój.


W Lean marnotrawstwem określa się wszelkie działania powodujące zwiększenie kosztów lub czasu, które nie dają wartości wytworzonemu produktowi. Wyróżnia się siedem rodzajów marnotrawstwa:   
• Nadprodukcja – wytwarzanie na zapas, w oderwaniu od popytu.
• Zbędne ruchy – przemieszczanie się lub nadmierny wysiłek pracownika i maszyny.
• Oczekiwanie – odnosi się do czasu, ludzi, jak i maszyn oczekujących na realizację procesu.
• Zbędny transport – niepotrzebne przemieszczanie surowców i produktów.
• Nadmierne zapasy – większe niż zapotrzebowanie, które zaspokoi popyt.
• Braki/wady – produkty odbiegające od standardów jakościowych, norm.
• Zbędne przetwarzanie – operacje i procesy, których wykonanie może nie być konieczne, a wynika z przyzwyczajenia i nawyków.

fot. freeimages.com

 

 

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ