Partner serwisu
06 października 2015

Nowy piec wapienny w Cukrowni KSC Kruszwica

Kategoria: Maszyny i urządzenia

- Nowy piec wapienny w Cukrowni Kruszwica posiada pojemność 300m3 i jest największym piecem w polskim cukrownictwie. Efektem tej inwestycji będzie zmniejszenie wskaźników zużycia kamienia wapiennego i koksu używanego do jego wypalania, czyli obniżenie kosztów produkcji cukru, a także poprawa procesu technologicznego i jakości produkowanego cukru – powiedział Cezary Gabryjączyk podczas uroczystości oddania do eksploatacji pieca w Cukrowni Kruszwica.

Nowy piec wapienny w Cukrowni KSC Kruszwica

Parametry pieca gwarantują wystarczającą produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9 000 – 10 000 ton/dobę, ale także przy wyższych dobowych przerobach.

Wiceminister przypomniał, że inwestycja w nowy piec wapienny rozpoczęła się już w styczniu tego roku, a jej koszt to 7 mln zł.

Poprzedni piec wapienny wybudowany w 1983 r. miał pojemność 129m3. Można było uzyskać z niego maksymalnie do 80 proc. wapna potrzebnego do produkcji przy przerobie ok. 9 000 t/dobę. Pozostała część wapna była dostarczana z innych oddziałów. Powodowało to konieczność ponoszenia kosztów transportu. Wapno uzyskiwane w starym piecu ze względu na krótki czas wypalania nie było najwyższej jakości, przez co jego zużycie było wyższe od normatywów.

KSC SA jest największym producentem cukru na rynku krajowym. Kwota produkcji KSC wynosi 549,6 tys. ton, co stanowi 39,1 proc. krajowej kwoty produkcyjnej. W Polsce popyt na cukier przewyższa podaż cukru w ramach przyznanych limitów produkcyjnych. Dla zaspokojenia popytu importowany jest cukier biały, trzcinowy, rafinowany.

Źródło, fot.: http://www.msp.gov.pl

Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ