Partner serwisu
31 października 2018

Dane geologiczne PIG-PIB w Tygodniu Otwartych Danych 2018

Kategoria: Aktualności

W dniach 22-28.10.2018 r. na Uniwersytecie Łódzkim już po raz 9 zorganizowano Tydzień Otwartych Danych 2018. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Designing equitable foundations for open knowledge” (Projektowanie rzetelnych podstaw dla otwartej wiedzy). Wydarzenie jest częścią obchodów Międzynarodowego Tygodnia Open Access, a jedną z jego imprez było Seminarium Open Access. Zgromadziło ono prelegentów reprezentujących różne dziedziny nauki, z różnych ośrodków badawczych w kraju. Głównym organizatorem wydarzenia jest Biblioteka Uniwersytetu Łódzkiego.

Dane geologiczne PIG-PIB w Tygodniu Otwartych Danych 2018

Tematykę szerokiego dostępu do danych geologicznych na tym seminarium przedstawił Wojciech Paciura z Państwowego Instytutu Geologicznego - PIB. Nasz prelegent, oprócz prezentacji osiągnięć Instytutu na polu udostępniania danych geologicznych zademonstrował na żywo, jak za pomocą ogólnie dostępnych aplikacji wyszukiwać i przeglądać dane z różnych dziedzin geologii. Wystąpienie było na tyle interesujące i przekonujące, że w czasie jego trwania wielu słuchaczy na własnych smartfonach sprawdzało możliwości internetowego dostępu do danych geologicznych.

W wystąpieniach i dyskusjach wymieniano się doświadczeniami w otwieraniu coraz to nowych zasobów. Dużo uwagi poświęcono również tematyce dotyczącej nowoczesnych sposobów archiwizacji różnego typu obiektów i wykorzystywaniu nowych narzędzi informatycznych do publikacji informacji.
 

Niestety, pojawiały się także wątki dotyczące braku zrozumienia dla idei Otwartego Dostępu przez różnego typu gremia zarządzające nauką i zbiorami danych. Dlatego tak duże znaczenie mają inicjatywy właśnie takie jak Tydzień Otwartej Nauki - Open Access Week (OAW).

źródło: www.pgi.gov.pl
fot. www.pgi.gov.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ