Wtorek, 25 lipca 2017 r.

Imieniny: Jakuba, Krzysztofa KONTRAST

kcw_2017
Partner serwisu:

Dlaczego mieszankę betonową po ułożeniu w formie trzeba starannie zagęścić?

Kategoria: Aktualności
18.08.2016

Do tego, żeby elementy betonowe i żelbetowe miały odpowiednią wytrzymałość i trwałość, potrzebna jest nie tylko dobra mieszanka betonowa, przygotowana zgodnie z recepturą i z pewnego cementu, wyprodukowanego w cementowni. Trzeba też zadbać o to, by świeżo ułożony w deskowaniu beton został starannie zagęszczony.

Zagęszczanie i ubijanie mieszanki betonowej podczas układania ma na celu przede wszystkim dokładne wypełnienie deskowania, a także usunięcie z niej nadmiaru powietrza, które dostało się podczas mieszania składników w betoniarce lub w trakcie jej transportu na plac budowy. Dzięki temu zabiegowi w betonie będzie mniej porów, a więc po związaniu stanie się on mocniejszy, trwalszy, szczelniejszy i bardziej odporny na niskie temperatury. Dla prac wykończeniowych ważne jest także, że powierzchnia wykonanych z niego elementów będzie równa i gładka.

Beton w deskowaniu najlepiej jest zagęszczać mechanicznie, używając do tego celu wibratorów wgłębnych, nazywanych też buławowymi, których wielkość zależy od wymiarów betonowanych elementów.

Dzięki wibrowaniu beton dokładnie wypełnia deskowanie i w wykonywanych elementach nie pozostają pustki powietrzne. Przy tej czynności szczególnie trzeba się skupić na narożach elementów i ich powierzchniach przylegających do deskowania.

Więcej czytaj TUTAJ.

źródło: Pewny Cement

Na skróty

© 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. BMP'      O nas   Reklama   Newsletter   Polityka prywatności   Kontakt

Realizacja: Marcom Interactive
Newsletter BMP

Najważniejsze informacje ukazujące się w naszym portalu mogą otrzymać Państwo na skrzynkę e-mail za pomocą naszego bezpłatnego newslettera. Aby go zamówić prosimy wpisać swój adres e-mail w poniższym polu. Zapraszamy!

Polityka prywatności
Akceptuję
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.